Огляд законодавства

05−09 березня 2018 року. Приватизація державного та комунального майна відбуватиметься за новими правилами

Президент України підписав Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна» від 18.01.18 р. № 2269-VIII.

Законом установлено чіткий порядок приватизації, вимоги до формування та затвердження переліків об’єктів, які підлягають приватизації, порядок прийняття рішення про приватизацію.

Також скорочено строки проведення приватизації.

Крім того, прописано особливості викупу окремих об’єктів приватизації, зокрема акцій (часток), що належать державі в статутних капіталах господарських товариств.

Державна фіскальна служба України в листі «Про особливості декларування податку на прибуток підприємств за 2017 рік» від 01.03.18 р. № 6191/7/99-99-15-02-01-17 наголосила: сільгоспвиробники, які звітують за період з 01.07.17 р. по 31.12.17 р., мають подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств без позначки «виробника сільськогосподарської продукції».

Слід звернути увагу на таке: якщо в минулих роках сільгоспник мав збитки, у рядку 3.2.4 додатка РІ до податково-прибуткової декларації він повинен зазначити суму, визначену станом на 30.06.17 р. Тобто ця сума має дорівнювати від'ємному значенню рядка 04 декларації сільгоспвиробника, поданої за результатами діяльності за період з 01.07.16 р. по 30.06.17 р.

Разом із декларацією з податку на прибуток необхідно подати фінансову звітність за 2017 рік та за перше півріччя 2017 року.

Державна фіскальна служба України в індивідуальній податковій консультації «Щодо включення до доходу платника єдиного податку компенсації за придбану сільгосптехніку» від 22.02.18 р. № 724/6/99-99-12-02-03-15/ІПК пояснила, які наслідки для платника єдиного податку матиме отримання часткової компенсації вартості сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Суму таких коштів не потрібно включати до доходу платника єдиного податку.

Компенсацію за сільгосптехніку суб’єкт господарювання отримує із держбюджету за програмою «Фінансова підтримка сільгоспвиробників». А суми коштів цільового призначення, що надійшли, зокрема, у межах державних або місцевих програм, не належать до доходу платника єдиного податку згідно з п. 292.11 ПКУ.

Міністерство фінансів України наказом «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» від 16.01.18 р. № 7 внесло зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість. Зокрема, зазначеним документом урегулювано порядок реєстрації осіб, утворених шляхом перетворення платника ПДВ.

Якщо юрособа, утворена в результаті перетворення, не подала до контролюючого органу протягом 10 робочих днів, що настають за датою завершення перетворення, заяви для реєстрації або перереєстрації, податківці після спливу цього строку приймають рішення про анулювання реєстрації юрособи, припиненої в результаті перетворення.

Крім того, змінами передбачено, що організацію роботи з реєстрації та обліку платників ПДВ забезпечуватимуть контролюючі органи в областях та місті Києві, а також міжрегіональні територіальні органи. Наразі це повноваження головних управлінь ДФСУ в областях і місті Києві та міжрегіональних головних управлінь ДФСУ.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України наказом «Про затвердження Змін до Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами» від 23.01.18 р. № 80 змінило правила для торговців непродовольчими товарами. Відтепер вони зобов’язані прописувати на цінниках вартість товару в гривнях. Забажавши провести розпродаж чи надати знижку, торгівцям потрібно зазначати на цінниках як зменшену ціну (тобто з урахуванням знижки), так і початкову (до знижки).

Крім того, під час продажу таких товарів працівники торгових точок повинні надати споживачам необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про товар. Вона може бути наведена в супровідній документації, що додається до товару, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом у доступній наочній формі. Зокрема, це інформація про:

  • назву товару або його найменування;
  • основні властивості товару, номінальну кількість (масу, об’єм тощо), умови використання;
  • вміст шкідливих для здоров’я речовин, що встановлені нормативно-правовими актами;
  • застереження щодо застосування окремих товарів;
  • наявність у складі продукції генетично модифікованих організмів;
  • ціни (тариф), умови та правила придбання товару;
  • дату виготовлення;
  • умови зберігання;
  • гарантійні зобов’язання виробника (виконавця);
  • правила та умови ефективного і безпечного використання товару;
  • строк придатності (строк служби) товару тощо.

Інформація про товар може бути розміщена в місцях, де його реалізують, або за згодою споживача доводитися до нього за допомогою Інтернету, телебачення чи надсилатися поштою.

Національний банк України постановою «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» від 01.03.18 р. № 19 дозволив українським компаніям сплачувати іноземним інвесторам дивіденди за будь-який період (до 2017 року включно) в інвалюті на суму до 7 млн дол. США на місяць. До цього часу іноземним інвесторам можна було сплачувати лише дивіденди, нараховані за період до 2016 року включно. Та й то — діяли значні ліміти.

Також послаблення торкнулись і вимоги щодо обов’язкового продажу 50% інвалюти. Вона більше не стосується отриманих зовнішніх кредитів чи позик для рефінансування свого існуючого боргу перед нерезидентами або уповноваженими банками за іншими кредитами чи позиками. Але тільки за умови цільового використання отриманих валютних коштів. Окрім того, резиденти-позичальники зможуть достроково погашати зовнішні кредити та позики в межах щомісячного ліміту — 2 млн американських доларів.

На тему
Запит прийнято!
Найближчим часом з вами зв’яжеться наш спеціаліст.
Гарного вам дня!
Запит не прийнято.
Ви можете зв'язатися з представниками «Де Візу» за тел. +38 (044) 279-0000
Гарного вам дня!
Долучайся до
команди "De Visu"
Ми переконані, що успіх нашого бізнесу залежить від працівників, тому ми заохочуємо кожного з них до розкриття власного потенціалу та здібностей.

Якщо ви відповідальні, орієнтовані на досягнення високих результатів своєї діяльності та прагнете до постійного розвитку й самовдосконалення, запрошуємо вас приєднатися до нашої команди.

дізнатися більше
112
працівників наразі в усіх філіях "De Visu" Group
Кар'єра