Огляд законодавства

07−11 квітня 2014 року. Ліквідовано Державну службу зайнятості

Верховна Рада України ухвалила Закон 'Про відновлення довіри до судової влади України'.

З набранням законом чинності всі особи, що займають адміністративні посади (голови вищих спеціалізованих судів, їх заступники та секретарі судових палат вищих спеціалізованих судів, голови апеляційних судів, їх заступники та секретарі судових палат апеляційних судів, голови місцевих судів та їх заступники) в судах будуть вважатися звільненими від своїх посад.

Одночасно будуть розпущені діючі нинішні склади Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради юстиції, а їх члени будуть позбавлені права займати аналогічні посади у відповідних органах нового скликання.

Крім того, буде створена Тимчасова спеціальна комісія для перевірки суддів загальної юрисдикції, яка складатиметься з 15 членів. Верховний Суд, Верховна Рада і Урядовий уповноважений з антикорупційної політики призначають по 5 членів Комісії. Ця Комісія буде діяти при Вищій раді юстиції.

Перевірка суддів має проводитися протягом року з моменту формування складу комісії.

Суддя загальної юрисдикції підлягає перевірці у випадку, якщо їм були прийняті рішення про обмеження прав і свобод громадян на проведення мітингів у період з 21 листопада 2013 р., а також ряд інших рішень, прийнятих в той же часовий період (приміром, обрання запобіжних заходів до мітингувальників).

Кабінет Міністрів України постановою від 25 березня 2014 № 82 'Про внесення змін до додатку до постанови КМУ від 18 грудня 2013 № 978' затвердив нові основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на 2014 рік.

Отже, згідно з постановою:

1. ВВП: номінальний − 1574,3 млрд гривень; 97% до попереднього року.

2. Індекс споживчих цін: 108,5% − в середньому до попереднього року; 112% − грудень до грудня попереднього року.

3. Середньомісячна зарплата: номінальна − 3379 гривень; номінальна, скоригована до індексу споживчих цін − 95,4% до попереднього року.

4. Рівень безробіття: 8,2% до економічно активного населення.

5. Експорт товарів і послуг: 82711 млн доларів США; 96,9% до попереднього року.

6. Імпорт товарів і послуг: 95315 млн. доларів США; 94,7% до попереднього року.

Кабінет Міністрів України постановою від 05.03.2014 р. № 90 ліквідував Державну службу зайнятості. Функції ліквідованого відомства виконуватиме Міністерство соціальної політики.

У постанові зазначається, що до внесення змін до Законів України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та «Про зайнятість населення» органи Держслужби зайнятості продовжують виконувати завдання і функції у сфері зайнятості населення, трудової міграції та соціального захисту від безробіття.

Міністерство доходів і зборів України в листі від 04.04.2014 р.  № 7860/7/99-99-19-04-02-17 зазначає, що податкові накладні, складені на поставку лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 %, відображаються в розділі I Реєстру податкових накладних так:

- Порядковий номер податкової накладної повинен містити спеціальну позначку «7», яка проставляється після порядкового номера через дріб;

- У графі 7 розділу I Реєстру зазначається загальна вартість поставлених медпрепаратів з ПДВ;

- У графі 9 розділу I Реєстру зазначається сума ПДВ, розрахована в розмірі 7% від бази оподаткування;

- У графі 10 розділу I Реєстру зазначається база оподаткування − вартість медпрепаратів без ПДВ;

- Інші поля розділу I Реєстру заповнюються в загальному порядку.

Податкові накладні по придбаних медпрепаратам, які оподатковуються за ставкою 7%, відображаються у розділі II Реєстру в загальновстановленому порядку. Порядковий номер отриманої податкової накладної повинен містити спеціальну позначку «7», яка проставляється після порядкового номера через дріб.

Міністерство соціальної політики України в листі від 28.12.2013 р. № 563/13/116-13 розглянуло питання надання додаткової відпустки співробітнику, який отримує освіту за кордоном.

Проблема надання додаткових оплачуваних відпусток у зв'язку з навчанням працівникам, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях України, а навчаються у навчальних закладах за кордоном, полягає у відмінностях законодавства про освіту. Тому працівникам, які навчаються у навчальних закладах за кордоном, додаткові оплачувані відпустки у зв'язку з навчанням можуть надаватися тільки за умови, що навчання здійснюється в порядку, встановленому законодавством відповідної держави і закінчується видачею диплома, еквівалентного диплому українського вищого навчального закладу, тобто який визнається в Україна.

Національний банк України в терміновому листі від 03.04.2014 р. № 19-012/14290 повідомив, що з 4 квітня 2014 офіційний курс гривні до долара США визначається Національним банком на поточний робочий день як середньозважений курс продавців і покупців, що склався в цей же день на міжбанківському валютному ринку України.

Крім того, офіційний курс гривні до іноземних валют і курс банківських металів встановлюється після 12:00 і діє з моменту його встановлення. Зобов'язання з купівлі або продажу іноземної валюти та банківських металів за офіційним курсом не передбачені.

Національний банк України в листі від 04.04.2014 р. № 29-113/14630  поінформував, що банки нараховують, утримують і перераховують пенсійний збір з усіх операцій купівлі безготівкової іноземної валюти. З цією метою фінансові установи вимагають від клієнтів у заяві на купівлю інвалюти вказати, що клієнт доручає банку перерахувати до Пенсійного фонду суму збору у розмірі 0,5% від суми покупки інвалюти (без урахування комісії по цій операції).

Банки повинні переглянути умови договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнтів і вказати, що при купівлі безготівкової інвалюти за дорученням клієнта банк буде нараховувати, утримувати та сплачувати суму пенсійного збору від імені та за рахунок клієнта.

Фінустанови повинні доповнити квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції (форма № 377-К) додатковим реквізитом (рядком), в якому вказується сума сплаченого пенсійного збору. До внесення змін до програмно-технічних комплексів, за допомогою яких здійснюються валютно-обмінні операції, цей рядок заповнюється касиром банку (фінансової установи) вручну. Для обліку пенсійного збору та подання відповідного звіту до органів Пенсійного фонду банки і фінустанови повинні вибрати таку підсистему обліку, яка забезпечить аналітичний облік сум збору в розрізі готівкових та безготівкових операцій.

Переказ пенсійного збору на рахунки Держказначейства повинен здійснюватися не пізніше наступного операційного дня з дня зарахування сум збору.

Регулятор буде здійснювати перевірки з питань дотримання банками (фінансовими установами) процедури сплати пенсійного збору і в разі порушень застосовувати заходи впливу відповідно до законодавства України.

На тему
Запит прийнято!
Найближчим часом з вами зв’яжеться наш спеціаліст.
Гарного вам дня!
Запит не прийнято.
Ви можете зв'язатися з представниками «Де Візу» за тел. +38 (044) 279-0000
Гарного вам дня!
Долучайся до
команди "De Visu"
Ми переконані, що успіх нашого бізнесу залежить від працівників, тому ми заохочуємо кожного з них до розкриття власного потенціалу та здібностей.

Якщо ви відповідальні, орієнтовані на досягнення високих результатів своєї діяльності та прагнете до постійного розвитку й самовдосконалення, запрошуємо вас приєднатися до нашої команди.

дізнатися більше
112
працівників наразі в усіх філіях "De Visu" Group
Кар'єра